Kondomer

Kondomer har en lang forhistorie bag sig og det var faktisk allerede noget man forsøgte tilbage i oldtiden. Dengang virkede de langt fra efter hensigten og som vi kender det i dag.

Kondomer i Danmark anno 2015 bliver i høj grad fremstillet i latex og det sker via saft fra gummitræer. Det andet mest anvendte materiale er polyurethan, men det har ikke de samme gode egenskaber og er derfor aldrig blevet lige så udbredte. Det er særligt den elastiske egenskab ved latex-kondomerne, der gør dem til et foretrukket valg hos mange.

Kondom materialer

I dette afsnit ser vi nærmere på de mange materialer, som kondomer er blevet fremstillet i igennem årene. Latex og polyurethan er nemlig langt fra de eneste.

Ifølge Wikipedia er følgende materialer nemlig blevet præsenteret på markedet siden 1800-tallet:

  • 1855: Gummi
  • 1920: Latex
  • 1994: Polyurethan
  • 2008: Polyisopren

En sjov historie er, at de første kondomer overhovedet eftersigende blev lavet ud af fåretarme. Det var altså de første varianter, der bare virkede nogenlunde. Det giver god mening, da man dengang gjorde sig meget i landbrug og derfor havde rigelig med mulighed for at benytte dyrenes tarme og membraner.

Polyurethan er perfekt for gummiallergikere

Vi var kort inden på at polyurethan kondomer ikke er ligeså elastisk som latex, men de har til gengæld en anden stor fordel. Den er nemlig et perfekt valg for gummiallergikere, der ikke kan tåle de mere “normale” varianter på markedet. Hvis du selv er allergiker, bør du altså gå efter dette materiale.

Hvor sikre er kondomer?

Der er generel enighed om at kondomer er det mest sikre præventionsmiddel på markedet. Der er desværre ingen midler som giver dig en 100 % garanti, men de kommer tæt på.

Det er derfor det bl.a. giver god mening, at du som mand bruger kondom, mens kæresten/konen fortsat tager sine p-piller. På den led er i helt på den sikre side.

De varianter der sælges i 2015 er blevet rigtig sikre på mange måder. Der skal meget til før de springer, det er umuligt for vira og bakterier at trænge igennem og så kan de både beskytte dig mod graviditet og sygdomme.

Du finder derfor ikke et bedre alternativ på markedet og lige nu, er det endda det eneste præventionsmiddel til mænd. Så der er ingen vej udenom.

Synonymer

Der findes mange synonymer for ordet “kondom” og tre af de mest anvendte er præservativ, gummi og beskyttelse.

Hvad du vælger at kalde det gør ingen forskel, så længe du husker at bruge det, hvis du gerne vil undgå graviditet eller ubehagelige kønssygdomme.