Bruger du, eller overvejer du at begynde på p-piller, men vil gerne vide lidt mere om, hvordan de virker på kroppen, og hvad det egentlig er de gør, for at forhindre graviditet?
Så læs med her og bliv klogere på, hvordan p-piller forhindrer kroppen i at blive gravid. Specielt for unge piger er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige aspekter, så du ved hvad du går ind til og er velinformeret.
Sådan virker p-piller
At tage p-piller er en hormonel præventionsmetode, ligesom en hormonspiral, mini-piller og p-stav f.eks er det. De udskiller to slags hormoner, som er østrogen og gestagen. I dag bliver pillerne lavet med så lidt hormoner som muligt, sådan at kroppen ikke bliver overdynget med udefrakommende hormon. Det giver langt færre og mindre ubehagelige bivirkninger.
At dette er en af de mest brugte præventionsmetoder i Danmark, siger noget om hvor sikre der er, samt hvor forholdsvis nemme de er at tage, og så kræver det ikke noget indgreb så som f.eks. en p-stav eller en spiral, at begynde på dem. De virker ved at man tager en tablet hver dag i 21 dage, og holder derefter en pause på 7 dage, hvor man får sin blødning.
En sikker præventionsmetode
Kort sagt virker pillerne ved at østrogen og gestagen, som er de to hormoner pillerne udskiller, bevirker at kønshormonerne FSH og LH ikke bliver dannet. Da det er disse, som er medvirkende til, at man får ægløsning, udebliver denne dermed når man tager pillerne. Uden ægløsning kan sæden ikke befrugte noget æg – og man kan altså ikke blive gravid. Sker det nu på en eller anden måde alligevel, at noget sæd får befrugtet et æg, gør pillerne desuden det, at de påvirker slimhinden, så et befrugtet æg slet ikke kan sætte sig fast.
Man er med andre ord altså dobbelt-beskyttet når man tager p-piller, og det er derfor at det er sådan en sikker og brugt præventionsform.
Hvem kan tage p-piller?
Pillerne er bedst egnet til kvinder, der er under 35 år. Derudover passer de bedst til kvinder der ikke ryger, og som ikke har sukkersyge, er overvægtige eller har forhøjet blodtryk. Desuden passer denne form for prævention bedst til kvinder, der har en fast partner. Hvis du har skiftende partnere, skal du nemlig også bruge kondom, for at sikre dig ikke at få smitsomme kønssygdomme.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt p-piller er den bedste løsning for dig, så tag en snak med din læge, som du også kan stille uddybende spørgsmål. Han/hun kan ligeledes tage dit blodtryk, og finde ud af om pillerne vil passe til din krop.