Alt om fortrydelsespillen

En fortrydelsespille er det man kalder for nødprævention. Det vil sige, at den kun skal bruges, hvis en anden form for prævention går i stykker, eller hvis man uheldigvis har været sammen, uden at beskytte sig.

Hvis kondomet er gået i stykker eller gledet af under samleje, eller man har glemt at tage sine mini- eller p-piller til tiden, kan fortrydelsespillen være løsningen til at undgå at blive gravid.

Hvor kan man købe fortrydelsespille?

Fortrydelsespillen kan købes i håndkøb på apoteket. Hvis du af den ene eller anden grund har haft ubeskyttet samvær og ikke ønsker at blive gravid, skal du tage på apoteket og købe fortrydelsespillen. Det er vigtigt, at der ikke er gået mere end 72 timer efter du har haft samleje, førend du tager den. Ellers virker den ikke. Jo hurtigere du tager den, jo bedre virker den.

Den fortrydelsespille som du kan få i håndkøb på apoteket hedder Norlevo. Den virker ved at indeholde store doser af det kvindelige hormon levonorgestrel, som bliver udskilt i kroppen, og som går ind og forskyder ægløsningstidspunktet. Det betyder, at ægget ikke kan sætte sig fast i livmoderen, og dermed undgår man uønsket graviditet.

Kan man bruge fortrydelsespille som prævention?

Her er svaret meget klart nej. Man må absolut ikke bruge fortrydelsespiller som prævention, og det er kun undtagelsesvis, at man skal bruge dem. Man skal generelt altid sikre sig at være beskyttet, når man har samleje. Hvis du og din partner er rigtig dårlige til at huske at købe kondomer eller bare huske at bruge dem, er det vigtigt at I finder en anden måde at sikre jer mod uønsket graviditet på.

Der findes mange former for prævention, og ved at tage en snak med din læge, kan du blive klogere på, hvad der passer bedst til dig. Dette afhænger både af din alder, af dit helbred samt af dine behov. Hvis du er rigtig dårlig til at huske at tage dem på et bestemt tidspunkt hver dag, er mini-piller eller p-piller nok ikke den ideelle løsning for dig, men du kan i samråd med din læge finde den bedste form for prævention til dig.

Læs også: Sådan virker p-piller

Hvad hvis jeg glemmer fortrydelsespillen?

Hvis det både glipper med at beskytte sig, samt du ikke husker at få købt fortrydelsespillen på Apoteket senest 72 timer, dvs. tre døgn, efter samlejet, er det ved at være kritisk. At blive uønsket gravid er en alvorlig ting, og at få foretaget en abort kan være omfattende både fysisk og psykisk.

Står du i den uheldige situation, at du har glemt at købe og tage en fortrydelsespille, har du heldigvis et sidste alternativ, som dog kræver at du skal forbi din læge. Der findes nemlig en anden slags fortrydelsespille, som hedder Ellaone, som er receptpligtig. Den skal tages senest 120 timer, dvs. fem døgn, efter det ubeskyttede samleje. Når du har snakket med din læge, og han/hun har udskrevet en recept til dig, kan du hente den på apoteket.

Et andet alternativ, som også kræver en konsultation hos din læge, er at få sat en kobberspiral op. Hvis den bliver lagt op ved en gynækologisk undersøgelse senest fem dage efter det ubeskyttede samleje, vil den hindre, at du bliver gravid. Derudover kan den i fem år frem beskytte dig mod graviditet, uden at du behøver at huske at tage piller, ligesom at den heller ikke giver bivirkninger så som hovedpine eller acne, som mange kender fra mini- eller p-piller.

admin